Laura Pont

El meu llibre

AUTOCONOCERSE PARA ACOMPAÑAR AL NIÑO.
LA VINCULACIÓN ES LA HERRAMIENTA.

EDITORIAL HAKABOOKS (2019)

En aquest text exposo l’evolució infantil des de la simbiosi mare-fill/filla, passant per la vinculació i arribant a la separació. Es donen pistes a l’acompanyant de l’infant, ja sigui terapeuta o educador, o fins i tot mare/pare, per revisar la seva pròpia història i connectar amb el seu propi ésser per tal de tractar l’infant amb una mirada més lliure i lluminosa.

L’estudi assenyala la importància de l’autoconeixement de l’adult a través de les eines i l’actitud gestàltiques, observant la repercussió de la infantesa en el moment actual de vida i el perquè conscient i inconscient que el porta a dedicar-se a acompanyar nens i famílies.

Amb més de 40 anys d’experiència en el camp psicoterapèutic i escolar, i com a formadora d’educadors i terapeutes, proposo línies d’actuació des de la teoria i la pràctica de la Gestalt, potenciant-la a través d’altres disciplines, com són Biodansa, Constel·lacions Familiars i Meditació.

Etel Borges
Leer más
Cuando ella explica su esfuerzo en buscar un título al libro, su empeño en buscar el más adecuado, casi en una búsqueda de la perfección, y cómo surgió la creación de la portada de su libro, cada detalle sale de muy adentro de Laura, de su profundidad como persona y profesional. Esa es la asertividad que siempre busca y le sale al final, fruto del esfuerzo y la dedicación a su trabajo. Título, portada y contenido del libro no podrían ser más adecuados al trabajo que lleva Laura en el interior de su consulta, sus talleres y cursos. Y eso lo sé como testigo vivencial de ello. El libro “Autoconocerse para acompañar al niño – La vinculación es la herramienta” es la experiencia real de todo el trabajo de Laura en estos más de 30 años como psicopedagoga. Una profesional constante, capaz de reinventarse y crecer siempre, conservando los vínculos con sus pacientes. Incansable y positiva, un ejemplo para todas nosotras, mujeres del siglo XXI.
Ana González
Leer más
M'agrada molt. Estic pel principi. És senzill i planer, i alhora profund. Els principis que marques per l'acompanyament és lo que tenia dintre però no ho sabia què còm anys enrera. Ho he anat tenint clar amb el meu propi creixement, el dels altres i... ,el que m'han ensenyat els meus alumnes, nebots, i especialment els meus fills. I el que he pogut descubrir i sanar en teràpia. Em dona què pensar. Ara no recordo què m'ha vingut al cap referent al que havia llegit aquest matí, referent a la vinculació. Ho tornaré a llegir i escriuré. M'encanta la Gestalt perquè és positiva. Tot el que ha mancat en la vinculació es pot sanar amb l'acompanyant-terapeuta. Ara recordo què era. Ho apuntaré
Celeste
Leer más
Quería comentarte que estoy leyendo tu libro y estoy alucinada porque en sus primeras páginas encuentro un registro teórico casi idéntico de algo que estoy trabajando en un taller que doy en la formación de Bressol del Caiev que se llama, Psicología y Psicopatología de la Infancia! Por lo que desde luego cuenta que este libro pasa a formar parte de la Biografía Obligatoria de estas Formaciones y otras!!! Te AGRADEZCO Y FELICITO POR ESTE OBSEQUIO tan claro y tan inclusivo del Psicoanálisis e incluso de los aportes de Freud, ya que en muchos ambientes suelo encontrar, tal vez desde cierto des-conocimiento una mirada muy negativa que termina desvalorizando sus importantes aportes ! Gracias, gracias, gracias!
Blanca, Mexicali
Leer más
Todo me provoca leerte, desde encontrarme con mi propio niño, sentir el aqui, observar el ahora, acompañar otros niños escondidos en esos adultos, despertar el interés en los que no tienen interés por vivir, en fin, un trabajo arduo desde mi propia vida , acompañarnos juntos en este proceso. Te leo y me dan muchas ganas de estudiar psicología, o terapeuta, se infla el corazón.
Anterior
Siguiente

La meva trajectòria

Em vaig decidir a estudiar PSICOLOGIA INFANTIL ja que així podria ajudar millor des de dins de les escoles als mestres per canviar l’educació, per poder mirar els nens i les nenes com éssers lliures i amb grans capacitats, més enllà dels programes educacionals…

L’any 1982 em vaig llicenciar en psicologia infantil i ja feia un parell d’anys que treballava a l’Escola Mireia, de Barcelona, amb la directora Maria Bondia. Al cap de dos anys (1984-85) vaig plantejar la necessitat d’iniciar-hi la PSICOLOGIA ESCOLAR (psicopedagogia), proposant ser-ne l’encarregada ja que l’últim any de carrera havia fet les pràctiques amb César Coll, creador dels centres EAP (la psicologia escolar portada als centres públics a Catalunya), i, per tant, sabia com dur a terme la funció de psicòloga escolar. Així vaig començar a documentar-me i a exercir de psicòloga escolar, orientant les famílies, i treballant amb els alumnes des de 3 anys a 14 anys a nivell emocional, de llenguatge i de motricitat, i també orientant a les famílies a l’hora d’acompanyar als seus fills i filles.

En aquells moments el meu supervisor era el Dr. Joaquín Buñuel, metge psiquiatre, psicòleg i neuròleg, especialitzat en nens, joves i adults autistes, psicòtics i esquizofrènics. Amb ell i amb la seva esposa Edwige, vaig estar fent pràctiques i cursos sobre com es desenvolupa el sistema nerviós i com ajudar des d’exercicis molt minuciosos a reconstruir les cadenes neuronals. Va ser la primera persona que em va parlar del sistema límbic-hipotalàmic, com a centre implicat en l’aprenentatge.
Paral·lelament, estava supervisada per Francesc M. Rovira, a nivell de tests projectius. Amb ell vaig aprendre la simbologia del traç i a poder interpretar els dibuixos dels nens i dels joves. També a utilitzar el dibuix com a eina terapèutica. Aquí vaig ampliar amb l’estudi de l’hora de joc, tècnica psicoanalítica per diagnosticar i terapiar a nens. I vaig començar a aprofundir en l’observació de nadons, també des d’una visió basada en Lacan i Melanie Klein. També vaig aprofundir en la teràpia del llenguatge: logopèdia, foniatria…
I em vaig interessar en teràpia Sistèmica Familiar.

El novembre del 1990 vaig fundar el Gabinet Psicopedagògic KIONA ubicat a Barcelona, avui en dia Centre KIONA, on atenem infants, adolescents, famílies, adults, parelles…
Com sempre he volgut buscar més, vaig començar a investigar i estudiar amb els pediatres que treballaven lateralitat, motricitat, al Centre de desenvolupament infantil… I també vaig descobrir l’Optometria de la mà de Jaume Pauné, com a recurs per ajudar els nens a l’escola, a millorar aprenentatges, autoestima, atenció… En començar a fer funcionar el centre, vaig veure que em faltaven eines terapèutiques i vaig acollir terapeutes gestàltiques per poder dur a terme les teràpies infantils, mentre jo guiava les teràpies familiars i les teràpies cognitives escolars, a nivell d’estratègies d’atenció, motricitat, llenguatge, tècniques d’estudi, desenvolupament a nivell neurològic… les psicòlogues formades en Gestalt acompanyaven la part emocional, relacional i afectiva dels infants.

En els anys 1998-2002 vaig realitzar la Formació Gestalt a l’Escola de l’Ésser de Barcelona, dirigida per Empar Fresquet i Xavier Puigdevall, amb els que posteriorment vaig seguir la supervisió de la meva tasca com a terapeuta.
I entre els anys 2000 i 2005 vaig realitzar el programa SAT conduït i dirigit directament per Claudio Naranjo i vaig col·laborar en les primeres reunions i assemblees del SAT EDUCA. He estat, durant 25 anys psicòloga orientadora a Sonnegg, una Llar d’Infants (Escola Bressol) des de l’any 90 fins al 2015, orientant les directores, mestres, famílies i infants entre 0 i 6 anys, actualment entre 0 i 3 anys.
Vaig estar impartint classes de postgrau a la Universitat Blanquerna de Barcelona durant 4 anys, a mestres ja llicenciats i en activitat, sobre Psicologia evolutiva i relació escola i família. Vaig estar durant diversos cursos supervisant la meva tasca com a terapeuta amb un grup de psicòlegs, conduït per Peter Bourquin, terapeuta Gestalt i gran coneixedor de les Constel·lacions Familiars, format directament al costat de Bert Hellinger, i que ha escrit sobre aquestes.

El meu interès estava en aquell moment cap al meu cos, em faltava atenció i dedicació a tècniques corporals i d’expressió. Vaig fer tallers d’expressió corporal amb Mª Inés Gómez, moviment autèntic amb Bettina Weisman, teatre terapèutic amb Juan Carlos Corazza, mètode Grinberg, ioga i tai-txi. Atzarosament vaig trobar la Biodansa, creada per Rolando Toro, i impartida aquí a Barcelona per Ercilia Orellana, una xamana argentina d’origen bolivià, mèdica, psicòloga i terapeuta transpersonal. I amb aquest mètode, i amb aquesta filosofia de vida, vaig continuar canviant el meu cos, en connexió amb la meva emoció, i amb la meva ment.

La primavera del 2008 vaig anar a col·laborar a Mexicali, nord de Mèxic, com psicopedagoga al projecte d’educació Cachiverano i las Escuelitas, obra social-educativa dels Escolapis, l’estiu del 2009 hi torno de visita i a impartir cursos de gestalt, constel·lacions familiars i Biodansa. L’any 2011 Bernard Armas de l’Institut Integratiu de Barcelona em proposa coordinar i tutoritzar la formació de Gestalt aplicada a la Infància i a l’adolescència, GIA, avui en dia, és una formació de dos cursos de durada, independents i amb continuïtat entre un i altre.
I entre 2013 i 2019 tutoritzo grups de formació Gestalt per adults i també imparteixo diversos mòduls en la formació Gestalt, en la de Pedagogia Sistèmica, en la de Constel·lacions Familiars.
Al maig de 2015 presento la meva tesina a l‘AETG sobre la Gestalt i l’autoconeixement per acompanyar infants i rebo el reconeixement d’aquesta entitat com a membre titular.

Al març del 2019 edito el llibre: “Autoconocerse para acompañar al niño. La vinculación es la Herramienta”.
Al setembre del 2019 començo a col·laborar en la formació de Gestalt aplicada a la infància i adolescència a Lima, al centre de Psicoteràpia Humanista de Perú.
Al maig del 2020, obtinc el reconeixement de l’AETG com a supervisora d’orientació gestàltica.
Al maig del 2022, obtinc el reconeixemnt de l’AETG com a membre didacta.

 

Paral.lelament creo el programa: VINCULACIONS que imparteixo a Kiona, consta de tres mòduls per a conèixer i integrar el propi infant interior i entendre i millorar les relacions actuals: parella, familiars, amistat, laborals…
Al costat d’aquest recorregut professional, la meva vida personal i familiar m’ha aportat molta experiència i moltes vivències que m’han ajudat a aprofundir i a voler anar més enllà: em defineixo com a filla, mare i àvia .