En aquest text exposo l’evolució infantil des de la simbiosi mare-fill/filla, passant per la vinculació i arribant a la separació. Es donen pistes a l’acompanyant de l’infant, ja sigui terapeuta o educador, o fins i tot mare/pare, per revisar la seva pròpia història i connectar amb el seu propi ésser per tal de tractar l’infant amb una mirada més lliure i lluminosa.
L’estudi assenyala la importància de l’autoconeixement de l’adult a través de les eines i l’actitud gestàltiques, observant la repercussió de la infantesa en el moment actual de vida i el perquè conscient i inconscient que el porta a dedicar-se a acompanyar nens i famílies.
Amb més de 40 anys d’experiència en el camp psicoterapèutic i escolar, i com a formadora d’educadors i terapeutes, proposo línies d’actuació des de la teoria i la pràctica de la Gestalt, potenciant-la a través d’altres disciplines, com són Biodansa, Constel·lacions Familiars i Meditació.
Em vaig decidir a estudiar PSICOLOGIA INFANTIL ja que així podria ajudar millor des de dins de les escoles als mestres per canviar l’educació, per poder mirar els nens i les nenes com éssers lliures i amb grans capacitats, més enllà dels programes educacionals…
L’any 1982 em vaig llicenciar en psicologia infantil i ja feia un parell d’anys que treballava a l’Escola Mireia, de Barcelona, amb la directora Maria Bondia. Al cap de dos anys (1984-85) vaig plantejar la necessitat d’iniciar-hi la PSICOLOGIA ESCOLAR (psicopedagogia), proposant ser-ne l’encarregada ja que l’últim any de carrera havia fet les pràctiques amb César Coll, creador dels centres EAP (la psicologia escolar portada als centres públics a Catalunya), i, per tant, sabia com dur a terme la funció de psicòloga escolar. Així vaig començar a documentar-me i a exercir de psicòloga escolar, orientant les famílies, i treballant amb els alumnes des de 3 anys a 14 anys a nivell emocional, de llenguatge i de motricitat, i també orientant a les famílies a l’hora d’acompanyar als seus fills i filles.
En aquells moments el meu supervisor era el Dr. Joaquín Buñuel, metge psiquiatre, psicòleg i neuròleg, especialitzat en nens, joves i adults autistes, psicòtics i esquizofrènics. Amb ell i amb la seva esposa Edwige, vaig estar fent pràctiques i cursos sobre com es desenvolupa el sistema nerviós i com ajudar des d’exercicis molt minuciosos a reconstruir les cadenes neuronals. Va ser la primera persona que em va parlar del sistema límbic-hipotalàmic, com a centre implicat en l’aprenentatge.
Paral·lelament, estava supervisada per Francesc M. Rovira, a nivell de tests projectius. Amb ell vaig aprendre la simbologia del traç i a poder interpretar els dibuixos dels nens i dels joves. També a utilitzar el dibuix com a eina terapèutica. Aquí vaig ampliar amb l’estudi de l’hora de joc, tècnica psicoanalítica per diagnosticar i terapiar a nens. I vaig començar a aprofundir en l’observació de nadons, també des d’una visió basada en Lacan i Melanie Klein. També vaig aprofundir en la teràpia del llenguatge: logopèdia, foniatria…
I em vaig interessar en teràpia Sistèmica Familiar.
El novembre del 1990 vaig fundar el Gabinet Psicopedagògic KIONA ubicat a Barcelona, avui en dia Centre KIONA, on atenem infants, adolescents, famílies, adults, parelles…
Com sempre he volgut buscar més, vaig començar a investigar i estudiar amb els pediatres que treballaven lateralitat, motricitat, al Centre de desenvolupament infantil… I també vaig descobrir l’Optometria de la mà de Jaume Pauné, com a recurs per ajudar els nens a l’escola, a millorar aprenentatges, autoestima, atenció… En començar a fer funcionar el centre, vaig veure que em faltaven eines terapèutiques i vaig acollir terapeutes gestàltiques per poder dur a terme les teràpies infantils, mentre jo guiava les teràpies familiars i les teràpies cognitives escolars, a nivell d’estratègies d’atenció, motricitat, llenguatge, tècniques d’estudi, desenvolupament a nivell neurològic… les psicòlogues formades en Gestalt acompanyaven la part emocional, relacional i afectiva dels infants.
En els anys 1998-2002 vaig realitzar la Formació Gestalt a l’Escola de l’Ésser de Barcelona, dirigida per Empar Fresquet i Xavier Puigdevall, amb els que posteriorment vaig seguir la supervisió de la meva tasca com a terapeuta.
I entre els anys 2000 i 2005 vaig realitzar el programa SAT conduït i dirigit directament per Claudio Naranjo i vaig col·laborar en les primeres reunions i assemblees del SAT EDUCA. He estat, durant 25 anys psicòloga orientadora a Sonnegg, una Llar d’Infants (Escola Bressol) des de l’any 90 fins al 2015, orientant les directores, mestres, famílies i infants entre 0 i 6 anys, actualment entre 0 i 3 anys.
Vaig estar impartint classes de postgrau a la Universitat Blanquerna de Barcelona durant 4 anys, a mestres ja llicenciats i en activitat, sobre Psicologia evolutiva i relació escola i família. Vaig estar durant diversos cursos supervisant la meva tasca com a terapeuta amb un grup de psicòlegs, conduït per Peter Bourquin, terapeuta Gestalt i gran coneixedor de les Constel·lacions Familiars, format directament al costat de Bert Hellinger, i que ha escrit sobre aquestes.
El meu interès estava en aquell moment cap al meu cos, em faltava atenció i dedicació a tècniques corporals i d’expressió. Vaig fer tallers d’expressió corporal amb Mª Inés Gómez, moviment autèntic amb Bettina Weisman, teatre terapèutic amb Juan Carlos Corazza, mètode Grinberg, ioga i tai-txi. Atzarosament vaig trobar la Biodansa, creada per Rolando Toro, i impartida aquí a Barcelona per Ercilia Orellana, una xamana argentina d’origen bolivià, mèdica, psicòloga i terapeuta transpersonal. I amb aquest mètode, i amb aquesta filosofia de vida, vaig continuar canviant el meu cos, en connexió amb la meva emoció, i amb la meva ment.
La primavera del 2008 vaig anar a col·laborar a Mexicali, nord de Mèxic, com psicopedagoga al projecte d’educació Cachiverano i las Escuelitas, obra social-educativa dels Escolapis, l’estiu del 2009 hi torno de visita i a impartir cursos de gestalt, constel·lacions familiars i Biodansa. L’any 2011 Bernard Armas de l’Institut Integratiu de Barcelona em proposa coordinar i tutoritzar la formació de Gestalt aplicada a la Infància i a l’adolescència, GIA, avui en dia, és una formació de dos cursos de durada, independents i amb continuïtat entre un i altre.
I entre 2013 i 2019 tutoritzo grups de formació Gestalt per adults i també imparteixo diversos mòduls en la formació Gestalt, en la de Pedagogia Sistèmica, en la de Constel·lacions Familiars.
Al maig de 2015 presento la meva tesina a l‘AETG sobre la Gestalt i l’autoconeixement per acompanyar infants i rebo el reconeixement d’aquesta entitat com a membre titular.
Al març del 2019 edito el llibre: “Autoconocerse para acompañar al niño. La vinculación es la Herramienta”.
Al setembre del 2019 començo a col·laborar en la formació de Gestalt aplicada a la infància i adolescència a Lima, al centre de Psicoteràpia Humanista de Perú.
Al maig del 2020, obtinc el reconeixement de l’AETG com a supervisora d’orientació gestàltica.
Al maig del 2022, obtinc el reconeixemnt de l’AETG com a membre didacta.
Paral.lelament creo el programa: VINCULACIONS que imparteixo a Kiona, consta de tres mòduls per a conèixer i integrar el propi infant interior i entendre i millorar les relacions actuals: parella, familiars, amistat, laborals…
Al costat d’aquest recorregut professional, la meva vida personal i familiar m’ha aportat molta experiència i moltes vivències que m’han ajudat a aprofundir i a voler anar més enllà: em defineixo com a filla, mare i àvia .